Γιατί 100% φυσικά προϊόντα περιποίησης;

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Είναι μεγάλη τάση και όχι αδίκως. Τα τελευταία χρόνια, ακούμε παντού για τα οφέλη του να χρησιμοποιεί κανείς 100% φυτικά/οργανικά προϊόντα για την περιποίηση προσώπου και δέρματος και μια μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού έχει στραφεί αποκλειστικά σε αυτά.

Είναι όμως αποτελεσματικά;

Μήπως κοστίζουν περισσότερο όπως τα βιολογικά προϊόντα, σε σχέση με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά;

Αυτούς και άλλους δισταγμούς θα επιχειρήσουμε να άρουμε σήμερα.

Brief no 22 και θα μιλήσουμε για τι άλλο; Φυσικά προϊόντα περιποίησης. 


Ένας χρυσός κανόνας που συνοδεύει την τάση αυτή λέει “Αν δεν προτίθεσαι να το φας, μην το απλώσεις στο δέρμα σου”. Τώρα θα μου πεις “Και τι να κάνω; Να κόψω τις φρυγανιές και να αρχίσω να απλώνω το βούτυρο στο πρόσωπο;”. Αρχικά θα σου έλεγα: γιατί όχι; Δεν είναι όμως ακριβώς αυτό το point μου. Το δέρμα μας θεωρείται το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και μάλιστα, οι πόροι του έχουν την ικανότητα να απορροφούν στοιχεία ορισμένες φορές πολύ πιο γρήγορα από ότι αν τα παίρναμε μέσω της τροφής. Κάνε λοιπόν ένα test: Πάρε μια κοινή ενυδατική του εμπορίου – μη φυσικό προϊόν - που έχεις στο ντουλάπι σου, ή κοίταξέ την από περιέργεια την επόμενη φορά που θα πας σε κάποιο μαγαζί ή φαρμακείο. Ψάξε το καρτελάκι με τα συστατικά και σκέψου “Αν σου σέρβιρα σε ένα πιάτο όλα αυτά, τα άγνωστα πολλές φορές στοιχεία, θα τα έτρωγες;”. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ίσως θα πρέπει να σταματήσεις να τα απλώνεις στο δέρμα σου, καθώς πολλές φορές αυτά τα δύο έχουν ακριβώς το ίδιο αντίκτυπο. 

Τώρα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων, εάν αμφιβάλλεις θα σου πω μονάχα αυτό : χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, ακόμη και μέχρι πολύ πρόσφατα (αναλογικά πάντα). Ενυδατώνονταν οι άνθρωποι και περιποιούνταν την επιδερμίδα τους ακόμη και πριν μας συστηθεί οποιοδήποτε άλλο, κατασκευασμένο από τον άνθρωπο προϊόν (ΣΟΚ!). Άλλωστε μην ξεχνάς, ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα αποτελούν κατά κανόνα βασικά συστατικά σε κρέμες του εμπορίου. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί έχουν ευεργετικές ιδιότητες για εσένα και το δέρμα σου. Σκέψου το ∙ δεν υπάρχει μεγαλύτερο test για ένα προϊόν από το αν έχει διάρκεια στον χρόνο και αυτά τα προϊόντα το έχουν περάσει με άριστα-δέκα!

Αμφιταλαντεύεσαι ακόμη, το βλέπω! Άκου και αυτό... Το υπεροξείδιο του βενζολίου που χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες και σαπούνια κατά της ακμής μπορεί κάλλιστα να αφήσει το δέρμα σου αφυδατωμένο, ξηρό, με ελαφριές κοκκινίλες ή τσούξιμο. Ειδικά αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να το ξέρεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πληθώρα συστατικών που θα βρεις στο ταμπελάκι που λέγαμε μπορεί να έχει παρόμοια δράση. Σε αντιδιαστολή, τα φυτικά/οργανικά προϊόντα είναι πιο “ευγενικά” με την επιδερμίδα σου, έχοντας εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πάρε παράδειγμα το οξείδιο του ψευδαργύρου, το teatrea oil ή το εκχύλισμα λεβάντας ∙ πόσες φορές τα έχεις συναντήσει στις κρέμες που χρησιμοποιείς; Δεν ξέρουν νομίζεις και αυτοί τι κάνουν;

Και πάμε και σε ένα θέμα που καίει: Το κόστος! Αποτελεί μεγάλο παράγοντα σε κάθε επιλογή που καλούμαστε να κάνουμε καθημερινά και είναι λογικό να προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής στα ψώνια μας. Δεν θα σου μιλήσω όμως για την τιμή που θα δεις στο ράφι, αλλά για μια συνάρτηση μεταξύ αυτής, της διάρκειας, των ποσοτήτων που πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να δεις αποτέλεσμα και άλλων παραμέτρων που συχνά αμελούμε γιατί πολύ απλά δεν αναγράφονται στο ταμπελάκι. Τα 100% φυσικά/οργανικά προϊόντα, περιέχουν εκλεκτά συστατικά υψηλής ποιότητας. Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα χρειαστεί να βάζεις και να ξαναβάζεις γιατί δεν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, γιατί ενώ πριν λίγο έβαλες ενυδατική, νιώθεις ξανά το δέρμα σου ξηρό κ.ο.κ. Χρησιμοποιείς μικρότερες ποσότητες και έτσι το προϊόν διαρκεί περισσότερο. Σκέψου το και αυτό την επόμενη φορά που συγκρίνεις τιμές στις αγορές σου. Μια "οικονομική" θεωρητικά κρέμα, μπορεί να αποβεί πολύ κοστοβόρα αν κοιτάξεις πέρα από το ταμείο. 

Τέλος, επειδή και αυτό είναι μια τάση (thank God!) δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια αναφορά και στο περιβάλλον και το αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις μας σε αυτό. Τα χημικά που περιέχονται σε μη φυτικά προϊόντα, είναι επιβλαβή για αυτό, τα αποσμητικά και τα σπρέι επίσης και φυσικά μην ξεχνάμε και τη διαδικασία παραγωγής τους. Όλα αυτά επιβαρύνουν το “σπίτι” πέρα από το δέρμα μας.

Και τώρα θα μου πεις "Τι με νοιάζουν εμένα όλα αυτά; Εγώ ήρθα εδώ για το κόσμημα!" Δίκιο έχεις. Το μεγαλύτερο στολίδι σου όμως, είσαι εσύ! Και το να είσαι υγιής είναι η νούμερο ένα επιταγή της μόδας. Μάλιστα, είναι ίσως η μόνη που δεν αλλάζει ανά τους αιώνες. 

Οπότε θυμήσου

Be healthy – be beautiful.